Met een verstekzaag kun je snel en efficiënt zagen, waardoor je klussen sneller afgerond kunnen zijn en het eindresultaat mooier wordt. Zowel voor de hobbyist als de professionele timmerman of metaalbewerker is een goede verstekzaag dan ook bijna onmisbaar. Veel verstekzagen bieden bovendien de mogelijkheid om op een bepaalde hoek te zagen, waardoor productiewerk extra gemakkelijk wordt.
Met een verstekzaag voeg jij een belangrijk stuk gereedschap toe aan je inventaris. Maar welke zaag is het meest geschikt voor jouw klussen? In deze koopgids leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een geschikte afkortzaag. Ook geven we je graag onze persoonlijke top 5 ter inspiratie.
Een verstekzaag (ook wel afkortzaag, trekzaag of radiaalzaag genoemd) is een elektrische cirkelzaag die op een vaste plek staat: op een eigen onderstel of gemonteerd op een werkbank. Bij een verstekzaag leg je het te zagen onderdeel onder het zaagblad, waarna je de zaag eventueel op de juiste hoek instelt.
Na het aanzetten van de zaag trek je het zaagblad langzaam en geleidelijk naar beneden, waarbij de beschermkap zich verwijdert en het snel draaiende zaagblad verschijnt. Verstekzagen zijn er voor verschillende materialen: hout, metaal en aluminium. Let op: een verstekzaag voor hout zul je niet kunnen gebruiken voor staal, hiervoor dien je dus een metaalzaag aan te schaffen.
De verschillende soorten verstekzagen
Verstekzagen heb je in allerlei soorten en maten en verschillende toepassingen. Natuurlijk hangt het ervan af wat je precies wilt gaan zagen: hout of staal (inclusief aluminium). Maar er spelen ook andere factoren van belang mee. Hieronder zetten we de verschillende soorten verstekzagen en de opties waarvoor je kunt kiezen voor jou op een rijtje.
Geschikt voor welk materiaal?
Een afkortzaag kan gebruikt worden voor hout óf voor metaal en is dus niet universeel te gebruiken. Daar dien je dus rekening mee te houden. Een uitzondering daarop zijn de afkortzagen die zowel voor metaal als steen geschikt zijn. Voordat je een verstekzaag koopt, is het dus belangrijk om te bedenken waar je de zaag precies voor gaat gebruiken.
Opties voor een afkortzaag
Naast de verschillende soorten verstekzagen, zijn er ook nog een heel aantal opties waaruit je kunt kiezen. Deze opties zitten er vaak op om het zagen gemakkelijker en efficiënter te maken, maar natuurlijk geldt hier ook weer: hoe meer opties, hoe hoger het prijskaartje. Wij leggen de opties graag voor jou uit, zodat je voor jezelf een beeld kunt vormen wat je precies nodig hebt.
Maximale rechte zaagdiepte
Dit is misschien wel de belangrijkste optie van jouw nieuwe verstekzaag omdat deze bepaalt hoe diep je kunt zagen. Zaag jij dikke houten planken? Dan zul je een verstekzaag met een grotere maximale zaagdiepte nodig hebben. De maximale rechte zaagdiepte begint bij 31mm en gaat verder dan 96mm.
Met of zonder onderstel
Je kunt ervoor kiezen om een verstekzaag met onderstel te kopen. Het handige hiervan is dat je deze niet op een werkbank hoeft te monteren, en je altijd een stabiele ondergrond hebt. Een verstekzaag zonder onderstel is daarentegen een stuk mobieler, waardoor je deze gemakkelijker op verschillende plekken kunt gebruiken.
Stofafzuiging
Zagen produceert veel rommel, in de vorm van stof en zaagsel. Daarom hebben sommige verstekzagen een ingebouwde stofafzuiging waardoor je dat probleem niet hebt. Zo hou jij je werkplaats langer schoon.
Trekfunctie
Een andere belangrijke optie voor een verstekzaag is de trekfunctie. Dit is met name handig wanneer je bredere balken of vloerdelen zaagt. Hierbij kun je het zaagblad ook in horizontale richting bewegen.
Lasergeleider
Moderne verstekzagen zijn steeds vaker voorzien van een lasergeleider. Hiermee is het gemakkelijk richting op het te zagen oppervlak. Door de lasergeleider zie je precies waar het zaagblad terecht gaat komen waardoor je heel nauwkeurig kunt zagen.
Kantelbaar
Waarschijnlijk wil je niet altijd recht zagen, maar zul je zo nu en dan ook in een diagonale hoek moeten werken. Daarvoor heb je een kantelbare verstekzaag nodig. Deze kan vaak in een hoek van 45 of 90 graden afgesteld worden, waardoor je perfectie diagonale snedes kunt maken.
Bij de kantelbare verstekzagen heb je ook weer een aantal verschillende opties om uit te kiezen. Zo kun je een verstekzaag kiezen die naar één kant kantelbaar is of naar beide kanten. De laatste optie schept nét wat meer flexibiliteit qua werken.
Budget
Voor jouw nieuwe verstekzaag heb jij ongetwijfeld een bepaald budget in gedachten. Goed nieuws: verstekzagen zijn er in allerlei verschillende prijscategorieën. De prijs hangt er onder andere af van welke opties je kiest voor jouw zaag. Heb jij een zaag nodig die veel verschillende dingen kan of kun je jouw werk ook doen met een eenvoudiger model? Door je dit af te vragen, kom je uiteindelijk bij de juiste verstekzaag uit.
Merk
En natuurlijk is er nog het merk, waarbij een niet geringe persoonlijke voorkeur vaak meetelt. Ook hier is er weer veel keus, en hebben de meeste gereedschapsfabrikanten zoals Bosch, Metabo of Hitachi wel een of meerdere verschillende verstekzagen in hun assortiment.
Eindconclusie: verstekzagen
De verstekzaag is een oude vertrouwde vriend in veel werkplaatsen. Met een verstekzaag zaag je moeiteloos, snel én veilig. Waardoor je efficiënter kunt werken en met grote precisie kunt zagen. Een verstekzaag is ook onmisbaar wanneer je je productiecapaciteit wilt verhogen. Doordat je de zaag maar eenmaal in hoeft te stellen, kun je een groot aantal balken, buizen of vloerdelen snel op de juiste maat zagen.
Om de beste verstekzaag voor jouw projecten te kiezen geven wij graag een top-5 van onze favoriete verstekzagen. Zo kun jij gemakkelijker uitzoeken welke verstekzaag het meest geschikt is voor jouw zaag projecten. We hopen dat onze koopgids en de bijbehorende top-5 je goed op weg helpen bij je zoektocht naar de perfecte verstekzaag. Veel succes!
test
Wat vinden onze lezers van dit artikel over verstekzagen