Bij het renoveren of het verbouwen van je huis kom je ongetwijfeld in aanraking met het aanleggen van bedrading. Misschien denk je dat je hier een expert voor in moet huren, maar dat hoeft helemaal niet. Met een goede sleuvenfrees maak je nauwkeurig en snel de juiste sleuven in verschillende materiaalsoorten.
Zo kun je gemakkelijk de benodigde sleuven creëren voor het aanleggen van elektrische bedrading of zelfs water- gas- of verwarmingsbuizen. Hier komt de Sleuvenfrees om de hoek kijken, want met dit speciale elektrische gereedschap worden groeven of gleuven probleemloos in muren gefreesd.
Een sleuvenfrees, sleuvenfreesmachine of muurfrees wordt gebruik voor het maken van gleuven en sleuven. De apparaten behoren tot de grote familie van freesgereedschappen en worden voornamelijk gebruikt voor het groeven of snijden van dekvloeren, beton of bakstenen. In de bewerkte gleuven worden vervolgens elektrische kabels of leidingen voor sanitair gelegd.
Met een sleuvenfrees van goede kwaliteit en precisie kan een grote verscheidenheid aan verschillende materialen gefreesd worden, zoals beton, steen of zelfs redelijk broze gipsplaten. Om groeven en sleuven probleemloos in een muur te te frezen is een sleuvenfrees dus zeker geen overbodige luxe. In deze koopgids vind je alles wat je moet weten voor de aanschaf van jouw nieuwe sleuvenfrees.
De verschillende soorten sleuvenfrezen
Wanneer je op zoek bent naar de beste sleuvenfrees voor jouw klus dan zijn er veel opties waaruit je kunt kiezen. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden, merken en verschillende functies. Hieronder zetten we de verschillende functionaliteiten graag voor je op een rijtje, zodat jij zeker de juiste keuze maakt.
Maximale freesdiepte
Bij de aanschaf van een nieuwe sleuvenfrees is het belangrijk om op voorhand te weten hoe diep je maximaal kunt frezen. Meestal bereiken goede freesmachines een maximale diepte van 30 of 40 mm. Voor de meeste toepassingen is echter een diepte van ca. 24mm voldoende.
Maximale groefbreedte
Eigenlijk geldt voor de maximale groefbreedte hetzelfde principe als de maximale freesdiepte. Vraag jezelf goed af wat je precies wilt gaan frezen en op welke breedte. Zo kun je selecteren welke sleuvenfrees je nodig hebt voor jouw klus. De meeste sleuvenfrezen hebben maximale groefbreedtes van rond de 30mm
Vermogen
Ook het vermogen van de sleuvenfrees is belangrijk. Het vermogen van een freesmachine wordt weergegeven in watt. Dit is het vermogen dat de machine verbruikt aan stroom. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer kracht de sleuvenfrees heeft.
Diameter slijpschijf
En dan is er nog de diameter van de slijpschijf. Bij een sleuvenfrees gebruik je maar één maat slijpschijf; andere slijpschijven zullen dus niet passen op je frees. De meest gangbare diameters voor de slijpschijven zijn 125, 150 of 200 mm.
Sleuvenfrees met of zonder stofafzuiging
Het frezen van sleuven produceert veel stof. Om ervoor te zorgen dat dit stof zich niet verspreidt is het kopen van een sleuvenfrees met stofafzuiging een goede overweging. Een sleuvenfrees met stofafzuiging is doorgaans voorzien van een adapter die aangesloten kan worden op een stofzuiger. Aan te raden is om hiervoor een industriële nat-droog stofzuiger te gebruiken.
Sleuvenfrees op netstroom of accu
Een sleuvenfrees gebruik je op allerlei verschillende plekken, van uitgestrekte bouwplaatsen zonder vaste stroom of in een kleine werkplaats met genoeg stopcontacten. Naargelang de plek(ken) waar je de frees gaat gebruiken is het belangrijk te bedenken of je een sleuvenfrees op netstroom of op accu nodig hebt. Het voordeel van een sleuvenfrees op accu is dat je deze overal kunt gebruiken, terwijl een sleuvenfrees op netstroom niet opgeladen hoeft te worden.
Gewicht
Omdat je vaak bezig bent met sleuven frezen in verticale oppervlakken zoals muren en wanden, is het gewicht van de sleuvenfrees zeker niet onbelangrijk. Vooral als je de sleuvenfrees veel nodig hebt scheelt het hebben van een wat lichtere frees zeker. Moderne sleuvenfrezen zijn met een licht gewicht van 4-5 kilo comfortabel genoeg om lange tijd in de hand te hebben.
Merk en budget
Sommige fervente klussers hebben door jarenlange ervaring de voorkeur voor een bepaald merk opgebouwd, anderen gaan het liefst voor het meest budgetvriendelijke apparaat en zijn bereid hier en daar een ‘uitstapje’ te maken naar een ander merk. Gelukkig is er genoeg keus en hebben de meeste gangbare gereedschapsfabrikanten ook een of meerdere sleuvenfrezen in hun lijn. Ook qua budget valt er veel te kiezen, en vaak hoeft de beste sleuvenfrees voor jouw klus niet eens de duurste te zijn.
Eindconclusie: sleuvenfrezen
Een sleuvenfrees is een belangrijk stuk gereedschap voor de klusser waarmee je snel en nauwkeurig kabelkanalen aanlegt. Door goed te kijken naar de juiste specificaties kun jij in het ruime aanbod aan sleuvenfrezen ook vast de juiste frees voor jouw klus vinden. Doe je heel specifieke klussen? Dan is het belangrijk om te kijken naar de maximale groefdiepte en groefbreedte. Zo weet je zeker dat je de juiste frees voor je klus te pakken hebt.
Verder spelen natuurlijk ook je specifieke wensen een grote rol bij de aanschaf van je sleuvenfrees. Een aansluiting voor stofafzuiging kan handig zijn, of de mogelijkheid om een sleuvenfrees op accu te kopen. Daarnaast heb je misschien een voorkeur voor een bepaald merk. Dat komt goed uit: de meeste gangbare fabrikanten van elektrische gereedschappen hebben ook een sleuvenfrees in hun assortiment.
Al met al is het aanschaffen van een goede sleuvenfrees die aan jouw specifieke eisen voldoet een proces waar wel even bedenktijd overheen mag gaan. Om je een stuk op weg te helpen, hebben we hieronder een top 5 sleuvenfrezen gemaakt die een stuk op weg kan helpen bij het maken van de juiste keuze.
test
Wat vinden onze lezers van dit artikel over sleuvenfrezen